Всичко, което (НЕ) знаете за UVC дезинфекцията и как се бори с до 99,99% от вирусите и бактериите на работното място

Събитията от началото на 2020-та година и ситуацията с вируса SARS-CoV-2 показаха колко е важно да обръщаме внимание на хигиената на работното място. Без значение дали работите в офис, медицински център, хотел, ресторант, кабинет, производство, склад или в друго пространство, стандартите за чистота трябва да бъдат много по-високи от тези, с които бяхме свикнали до сега.

Тъй като е невъзможно да се достигне навсякъде с дезинфекциращи препарати, перфектно решение са UVC лампите на UVPro. Употребата им значително намалява риска за пренасяне на вируси и бактерии върху хората- въздухът и повърхностите се дезинфекцират и се повишава качеството на работната среда.

Как действа UVC лъчението върху вирусите

Важно е да уточним, че вирусите имат материален носител на наследствена информация. Това е нуклеиновата киселина – РНК или ДНК. Независимо какъв вид е вирусът, UVC светлината е много ефективен метод за неговото разрушаване. Лъчението прониква през вирусната обвивка и достига до генетичния материал. Информацията за размножаването се губи, вирусът става невирулентен и цикълът на инфекция бива прекъснат.

В зависимост от вида вирус или бактерия са необходими конкретни дози UVC лъчение, за да бъде блокирано размножаването им. Тази доза се нарича LD90, като при грипните вируси са необходими малки дози от 2 mJ/cm².

Какво представляват корона вирусите и как да ги неутрализираме

Корона вирусите са патогенни микроорганизми с размери между 12-160 nm. Те се размножават единствено в живи клетки, станали техен гостоприемник. При обикновено изкашляне, например, огромен брой вируси попадат в околната среда, като в тази извънклетъчна форма са неактивни вируси и не показват наличие на жизнени процеси. Стабилността им в околната среда зависи от редица фактори: температура, влажност на въздуха и вид на повърхността.

Повечето експерти смятат дозата от 4 mJ/cm² за подходяща, като е важно да се разграничи дали се търси деактивиране на вирусите във въздух, вода или върху повърхности. За много грапави повърхнини е възможно да са необходими LD дози от 12 до 18 mJ/cm².

Според актуалните проучвания SARS-CoV-2 се задържа до 3 часа във въздуха, до 4 часа върху повърхности от мед или месинг, до 24 часа върху картон и до 2-3 дни върху неръждаема стомана и пластмаса (по данни на Министерство на Здравеопазването на ФР Германия от 26.03.2020г.).

Видове UVC лампи и тяхното приложение

1. UVC дезинфекция на въздух и повърхности

Модулите WDO (открит) или WDS (с бленда) са подходящи за директно облъчване на въздуха и повърхностите в помещенията. Когато са правилно позиционирани на стената или тавана, въздухът се дезинфекцира, а вирусите по повърхностите се елиминират.

Тъй като UVC светлината уврежда кожата и очите, е необходимо повишено внимание на работа. Препоръчваме UVC лампите да се включват през нощта и в извънработно време, когато в помещенията няма хора.

2. Дезинфекциращи UV кутии за пакети, документи и малки предмети

Ако в работния процес се извършва прехвърляне от ръка на ръка на малки пакети, документи, банкноти, смартфони, дамски чанти и други предмети, препоръчваме поставянето им в дезинфекциращи UV кутии.

UVPro EKB е такава стерилизиращата кутия с минимална мощност от 2 mW/cm². За 2 мин. достига 240 mJ/cm², при което се унищожават всички вируси и бактерии, включително върху грапави повърхности, каквито често има в индустрията.

3. UVC тунели за дезинфекция на пратки и други стоки

В производствата и на други места, където има транспортни системи или поточна линия, препоръчваме монтирането на UV тунели. Пратките минават през тях и бързо се дезинфекцират на 99%. Където е необходимо, може да се обособи специална зона с друг хигиенен клас и тя да бъде оборудвана с UVC лампи за стерилизация на входящите стоки и товари.

4. UVC вентилационни модули за офиси, гишета, чакални и други помещения

На места, където се струпват много хора, се повишава концентрацията на вируси и бактерии във въздуха, особено при кихане и кашляне. В подобни случаи препоръчваме монтиране на вентилационен модул за дезинфекция на въздуха, като Тех Индустри предлага 8 различни модела.

UVC вентилационните модули засмукват въздуха и ефективно го облъчват. Третират до 100 m³ въздух на час и го връщат с 99% по-малко вируси и бактерии в него. За малки офиси или кабинети е подходящ вентилационен модел UVpro V50, който пречиства до 50 m3/h и е с ефективност от 90%. За лекарски и зъболекарски кабинети изключително предпочитан е модул UVpro V Lab.

За индустрията и за по-големи пространства са подходящи модулите UVpro V300, UVpro V500 и UVpro V1000. Използват се най-вече в хранително-вкусовата промишленост и животновъдството, тъй като UVC светлината успешно ликвидира опасни бактерии и плесени при преработката на храна, месо и млечни продукти.

5. UVC лампи със и без генериране на озон

Според предписанията на редица европейски институции, така и на НЦЗПБ в България, в пространства с постоянно присъствие на хора е препоръчителна употребата на безозонови UV лампи.

UVpro предлагат и двата вида изпълнение на лампите си. Специалното синтетично кварцово стъкло може да потиска образуването на озон или целенасочено да го образува. Лампите  могат са бъдат също в различни изпълнения според температурния диапазон, в който ще се прилагат – напр. при минусови температури в хладилни камери. Чрез специална тефлонова обвивка се постига по-висока сигурност при евентуално счупване на лампата- предотратява се разпръскването на стъкла, което е особено критично при производството на храни.

Употребата на UVC лампи в условия на национална пандемия

UVC технологиите са изключително ефективни в борбата с 99,99% от вирусите и бактериите и доказано повишават хигиената на работната среда. Те не могат да спрат вече възникнала пандемия, но допринасят за по-ниска вирулентност и предпазват от разпространяването на много нови инфекции. Това е важна крачка към постепенното възвръщане на хората към нормалния работен процес и ежедневие.

Как да изберете най-подходящата UVC лампа за вашите нужди

Екипът на Тех Индустри се състои от опитни специалисти, които ще ви консултират относно най-подходящия модел UVC лампа спрямо нуждите ви. Без значение дали работите в производство, медицински център, кабинет, хотел, бизнес сграда или друго пространство, ще намерим най-доброто решение.

Свържете се с нас на тел. 032 34 25 55 или имейл info@techindustrybg.com.