Спрете корозията по неръждаемата стомана с решенията за химично байцване и пасивиране Pelox

Спрете корозията по неръждаемата стомана с решенията за химично байцване и пасивиране Pelox

Неръждаемата стомана, противно на наименованието ú, не е напълно устойчива срещу корозия. При продуктите, изработени от такъв материал, често се появяват проблеми с ръжда, оксидация и петна на местата на заваряване, огъване или рязане.

Решенията на немския производител Pelox за химично байцване и пасивиране гарантират винаги перфектни и устойчиви на ръжда повърхности.

Традиционно при почистването на неръждаеми повърхнини се прилага механична обработка като: шлайфане, полиране или перлоструене. Те обаче износват повърхностите по-бързо и ги излагат на допълнителен риск.

За да бъде неръждаемата стомана наистина неръждаема, тя се нуждае от обработка, грижа и профилактика с подходящите продукти за химично третиране. Решенията на Pelox с гарантирано качество отстраняват несъвършенствата и помагат за бързото изграждане на пасивиращ слой – микроскопично тънък предпазен оксиден слой, на който неръждаемата стомана дължи своята устойчивост срещу корозия.

При химична обработка на неръждаема стомана се следват определени етапи и за всеки от тях Pelox предлага висококачествено решение.

Етап 1: Почистване, обезмасляване и подготовка на повърхностите от неръждаема стомана

Подготовката на повърхностите преди байцване е важен процес, който не бива да се пропуска, за да се постигне желания краен резултат. Почистване от много високо ниво може да постигнете с препарата Pelox FR-D, чрез който се отстраняват прах, омазняване, емулсии, отпечатъци, петна от ръжда и корозия. След употребата му почистената повърхност е видимо изсветлена и готова за байцване или пасивиране.

Етап 2: Байцпасти за заваръчни шевове и цели повърхнини от неръждаема стомана

Байцването е процес, чрез който се отстраняват петна, нагар, ръжда и следи от обработка по неръждаемата стомана. То може да се извършва чрез паста, пръскане или потапяне във вана, като за всеки от тези процеси Pelox предлага подходящ препарат.

Байцпасти за заваръчни шевове

Заваръчните шевове по неръждаемата стомана се нуждаят от специално внимание, тъй като са по-предразположени към корозиране. В този случай байцпастата Pelox TS-K е най-подходящият продукт, тъй като позволява прецизна обработка дори на труднодостъпни места. По всички видове неръждаема стомана безпроблемно отстранява следи на корозия и от обработка на материала. Препаратът е лесен за употреба, тъй като изисква кратко време на взаимодействие, не засъхва и се отмива лесно. Благодарение на силния си байцващ ефект постига отлични резултати и визуално подобрение на повърхността.

Байц-спрей за пръскане

Байц-спреят Pelox SP K 3000 е предназначен за обработване в една стъпка както на цели площи, така и на заваръчни шевове. Отстранява петна, следи от корозия, оцветявания, шупли, замърсявания от масла и др., като третираните повърхности изсветляват равномерно и придобиват светло сив металически вид.

При нанасяне на този продукт е задължително да се използва подходяща техника за пръскане, както и да се носи киселинно устойчиво работно облекло (гащеризон, ръкавици и ботуши, предпазна маска, очила).

Специфичното при байц-спреят Pelox SP K 3000 е, че съдържа червен оцветител с функция на индикатор, който:

  • Служи за визуален контрол по време на пръскането и гарантира равномерно нанасяне
  • Предотвратява концентрация на отровните летливи газове, които се отделят в процеса на байцване
  • Има почистващ ефект върху леко омаслени повърхности
  • Избледнява в процеса на реакция

Байц за потапяне

Потапянето в разтвор е най-изгодният и ефективен метод за обработка на цели изделия, серийни компоненти, дори съдове и апарати. Байцът за вани Pelox T100 е подходящ за употреба при всички видове неръждаеми стомани. Отстранява различни петна и следи от: замърсявания, корозия, оцветяване, следи от заварки и обработка.

След неговата употреба повърхностите изсветляват равномерно, като придобиват светлосив металически вид. Изделието е оптимално подготвено за нанасяне на пасивиращо средство.

Байц за алуминий

Pelox P-AL е високоефективен продукт за байцване, специално разработен за алуминиеви повърхности, който може да се използва и за други леки метали (например, мед). Той е без мирис и безпроблемно отстранява оксиди, оцветявания и втърдявания. Приложим е и при байцване на цветни метали, но преди това е препоръчително да се направят няколко проби, за да се определи оптималното време за реакция.

След обработката на неръждаемата стомана с Pelox P-AL повърхността изсветлява оптически, изглежда по-равномерна и еднородна.

Етап 3: Пасивиране на неръждаемата стомана

Пасивирането е последният процес, който се извършва едва след почистване и байцване на неръждаемата повърхнина. То допринася за бързото и равномерно изграждане на защитния оксиден слой, който предпазва неръждаема повърхност съвършена, защитена от корозия и от агресивно влияние.

Пасивиращият продукт Pelox RP създава перфектен пасивиращ слой върху неръждаемата стомана. Може да се нанася върху мокро, току що измито изделие. Нанася се чрез помпа или пулверизатор и задължителна употреба на защитни средства. Продуктът оптически не променя по никакъв начин повърхността на материала.

ВНИМАНИЕ! Продуктите на Pelox съдържат опасни за човешкото здраве вещества. При употребата им трябва да се спазват упоменатите на етикета указания и правила за безопасност. Задължително е също да се използват необходимите специални техники за пръскане, както и предпазно облекло. Ние, от Тех Индустри, предлагаме на своите клиенти необходимата защитна техника, както и възможност да посетим клиентите си на място за индивидуални демонстрации и обучения.

Тех Индустри ще направи демонстрация във вашето производство за възможностите на Pelox върху неръждаемата стомана

Фирма Pelox GmbH е създадена през 1956 г. и е специализирана в създаването на продукти за байцване на неръждаема стомана.

Седалището им е позиционирано във Ведемарк, близо до Хановер, Германия, където са разположени производството на химикали и собствени вани за байцване чрез потапяне.

Тех Индустри е официален представител за България на Pelox и предлагаме всички техни продукти. Екипът ни извършва също така демонстрации на място при наши клиенти. Предлагаме възможност за индивидуални консултации и обучения.

Свържете се с нашия екип за допълнителна информация и въпроси:

Телефон: 032 / 34 25 55
Имейл: sales@techindustrybg.com

На място в офис: гр. Пловдив, бул. Марица 154