pelox в бутилка

Да направим неръждаемата стомана наистина неръждаема с продукти Pelox

Неръждаемата стомана е сред онези материали, които се използват ежедневно и в различни отрасли. Тя е особено необходима в индустриите, в които се поставят особено високи критерии за издръжливост, хигиена, устойчивост на корозия и лесна поддръжка.

Неръждаемата стомана намира широко приложение:

 • за производството на машини, апарати и съдове под налягане
 • в строителството при конструкции, фасади и парапети
 • в изграждането на канализации и водопроводни системи
 • в медицинската техника и фармацията
 • в хранително-вкусовата промишленост
 • при производството на мебели
 • в изкуството и в направата на различни интериорни и екстериорни решения

Нарастващата тенденция да се използват неръждаеми стомани в толкова много сфери от живота и индустрията води до необходимостта от по-задълбочени познания за спецификата на този материал.

Обработката, грижата и профилактиката с подходящите продукти е от особено значение, за да бъде неръждаемата стомана наистина НЕРЪЖДАЕМА.

обработена стомана с pelox

Защо неръждаемата стомана ръждясва (кородира)?

Понятието корозия произлиза от латинската дума „corrodore“ и буквално означава „разяждам“. Процесът на корозия е нежелано разрушаване на материала, което се проявява на повърхността и се дължи на химична или електро-химична реакция с околната среда. При неръждаемите стомани най-често корозията се причинява от следните фактори:

 • Употреба на погрешен вид материал: неръждаемите стомани са легират различно, затова е важно да бъде подбран точният вид спрямо заобикалящата среда, температура, взаимодействие с течности или степен на натоварване
 • Необработени повърхности след механичната обработка: след като дадено изделие е произведено, неговата повърхност е изключително чувствителна на външни влияния. Проблеми с ръжда, оксидация и петна се появяват основно на местата на заваряване, огъване или рязане
 • Шлайфане с цел заравняване на дефекти или следи от обработката
 • Неправилен начин на транспортиране и складиране
 • Съхранение на неръждаемия материал заедно с въглеродни стомани или други метали
 • Контакт с химични субстанции, които предизвикват корозия

Как неръждаемата стомана да остане неръждаема?

Неръждаемата стомана дължи своята устойчивост срещу корозия на микроскопично тънък предпазен оксиден слой, наречен пасивиращ слой. Особено важно за неговото образуване е металически чистата повърхност.

Един от начините за обработка, който позволява на неръждаемите материали да изградят своя предпазен оксиден слой, е химичното байцване и пасивиране.

В практиката са разпространени механични обработки като шлайфане, полиране или перлоструене. Те обаче излагат повърхностите на допълнителен риск. Ето защо ние препоръчваме химично третиране. То позволява качествено отстраняване на несъвършенствата и бързо изграждане на пасивиращ слой.

Тех Индустри България предлага точните продукти, а екипът ни притежава необходимите технически познания. Благодарение на тези два фактора сме лидер на българския пазар в областта на химичното третиране на неръждаеми стомани.

преди и след pelox

Защо да изберем продуктите на PELOX?

Фирма PELOX GmbH е създадена през 1956 г. и е специализирана в производството на продукти за байцване на неръждаема стомана. Седалището на PELOX е във Ведемарк, близо до Хановер, Германия, където са разположени производството им на химикали, както и собствени вани за байцване чрез потапяне. Специалистите на PELOX имат дългогодишен опит в работата върху открити обекти и инсталации. Притежават ценно ноу-хау. Извършват поддръжки по цял свят.

С техните продукти можете лесно да постигнете чисти и устойчиви на корозия повърхности.

Какви продукти и технологии на PELOX предлага Тех Индустри България?

1. Подготовка на повърхности – обезмасляване и почистване

Преди изделията да се третират с байцващи препарати е важно те да са почистени и обезмаслени. Прах, омазняване, емулсии, отпечатъци и маркировки, както и лек конденз възпрепятстват добрите резултати. Тези замърсявания могат да се отстранят с помощта на киселинен или алкален почистващ продукт.

 • Pelox AR 90 – алкален почистващ концентрат
 • Pelox FR-D 50 – почистващ продукт за неръждаема стомана

2.  Обработване на заваръчни шевове

Заваръчните шевове изискват специално внимание. С байцпастите на PELOX прецизно и внимателно се обработват шевове, трудно достъпни места и локални центрове на корозия.

 • Pelox TS-K 2000 – паста за байцване на заваръчни шевове
 • TS-K Spezial

3. Байцване чрез потапяне във вани

Най-изгодният и ефективен метод за обработка на цели изделия, серийни компоненти или (в зависимост от размера на ваната) дори съдове и апарати – това е потапянето в разтвор. При стайна температура обикновено времето за обработка е между 45 мин и 2 часа. Чрез потапяне се премахват всички оцветявания, повърхностите добиват светъл и хомогенен вид. Изделието е оптимално подготвено за нанасяне на пасивиращо средство.

 • Pelox T 100 – байц-концентрат за вани

Байцване чрез потапяне във вана

4. Байцване чрез пръскане

Изделия с големи площи или сложна геометрия, чиито размери не са подходящи за потапяне, могат да се обработят и чрез нанасяне на спрей-байц. С подходяща помпена техника продуктът се напръсква, като биват обхванати всички трудно достъпни места. Времето на взаимодействие зависи до голяма степен от околната температура и от вида на стоманата. Байц-спреят може да съдържа цветен индикатор за по-добър визуален контрол над нанасянето и изплакването. Резултатът е металически чиста и хомогенна повърхност, подготвена за нанасяне на пасивиращо средство.

 • Pelox SP K 3000 – байц-спрей за цели повърхнини
 • SP-К Spezial

предпазна екипировка за Pelox

5. Пасивиране

Пасивният слой е от основно значение за устойчивостта на корозия и агресивно влияние. Когато изделието е било обезмаслено и обработено с байц, неговата повърхност е готова за нанасянето на пасивиращ продукт. Това допринася за бързото и равномерно изграждане на защитния оксиден слой и съвършената неръждаема повърхност.

 • Pelox RP – пасивиращ продукт

6. Грижа за неръждаемата стомана

Поддръжката допринася за добрия външен вид и красивия гланц на неръждаемите изделия. Специалните продукти за почистване отстраняват замърсявания от чужд произход – налепи, нагар, ръжда, хлориди, котлен камък, водни отлагания, минерали. Захабени и силно замърсени изделия добиват нов и чист вид. Прилага се в индустрията, за поддръжка на машини и инсталации, в сервизната дейност, за поддръжка на фасади, обществени сгради, басейни, клиники, в домакинството, както и за почистване на лодки и яхти.

7. Техника и лични предпазни средства

Продуктите за обработка на неръждаема стомана са силно агресивни и изискват работа с повишено внимание. Задължително е да се носи киселинно-устойчиво работно облекло, ръкавици, ботуши, респираторна маска и очила. Уверете се, че сте запознати с инструкциите за безопасност. Използвайте професионални помпи за пръскане и четки от естествени влакна.

защитно облекло за pelox

Ако желаете да тествате някой от продуктите на Pelox, свържете се с екипа на Тех Индустри България. Можем да ви изпратим както мостри, така и да направим демонстрация на място при Вас.

Очакваме Ви на тел. 0895 955 592 и email: info@techindustrybg.com