Защо автоматичните миещи системи за части и детайли са бъдещето в поддръжката на машини

Защо автоматичните миещи системи за части и детайли са бъдещето в поддръжката на машини

Качественото почистване и обезмасляване на части е от ключово значение във всеки сервиз или производство. При поддръжката на машини често се налага измиване на детайлите с цел тестване за функционалност или извършване на ремонт.

Почистването на лагери, болтове, двигатели, помпи, задвижващи части и други компоненти е важно да се извършва на много високо ниво, за да се гарантира изправност и дълъг живот на машините. Факт е обаче, че ръчното почистване е времеемко за персонала, а често дори не води до качествени резултати.

Автоматичните миещи машини IBS са перфектно решение за сервизната дейност и поддръжката на машини, като ефикасно отстраняват засъхнали масла, смазки и други замърсявания.

 • Работят изцяло самостоятелно след задаване на необходимите настройки;
 • Имат универсално приложение, като обезмасляват и измиват разнообразни части, инструменти и оборудване;
 • Работят с почистващи препарати на водна основа, със загряване на почистващия разтвор;
 • Благодарение на въртящия се кош и 3D пръскащи дюзи, измиват частите равномерно от всички страни;
 • Машините са лесни за експлоатация и поддръжка, с ясно обозначено табло за управление и функции.

Внедряването на автоматична миеща инсталация спестява значително време от дейностите по ръчно почистване и гарантира винаги еднакво качество на процесите по измиване и обезмасляване. Автоматичните машини IBS са важна оптимизация с бърза възвръщаемост на инвестицията, с която пестите ресурси от самото начало и генерирате по-високи печалби.

Автоматични технологии

Какъв е принципът на работа на IBS автоматичните миещи машини

IBS инсталациите за автоматично почистване на части и детайли са 100% произведени в Германия, с гарантирано качество и дълъг живот на експлоатация. Те са изключително лесни са употреба, благодарение на напълно автоматизирания процес на миене, чиито основните стъпки са:

 1. Резервоарът се пълни с разтвор на вода и почистващ концентрат WAS;
 2. Замърсените детайли се поставят във въртящата се кошница, а капакът се затваря;
 3. Настройва се желаната температура и време за почистване, след което уредът се включва и започва загряване на разтвора;
 4. При затворен уред, кошницата се върти с постоянна скорост около собствената си ос;
 5. Помпата провежда миещия разтвор от резервоара през 6 неръждаеми тръби с впръскващи дюзи, които са разположени така, че да се препокриват;
 6. Замърсените детайли биват интензивно изпръскани с горещ разтвор от всички страни;
 7. След приключване на цикъла на миене, уредът се изключва сам.

Кои са 3-те най-търсени IBS автоматични миещи инсталации и какви са техните технически характеристики

 IBS Mini 36 e автоматична миеща машина, предназначена за почистване на по-дребни детайли като: лагери, болтове, гайки, втулки и др. Притежава хоризонтално разположена помпа и три тридименсионално разположени тръби. Кошницата, дюзите и филтърът са изработени от неръждаема стомана, като е снабдена също с допълнителна неръждаема кошница (Ø 170 mm) за почистване на дребни детайли.

Най-важните технически характеристики на IBS Mini 36 са:

 • Компактни размери: 735 x 655 x 948 / 1405 mm
 • Съдържание на ваната: 40 l
 • Товароносимост: 80 kg
 • Температура: до 60°C
 • Налягане на помпата: 2,5 bar
 • Работна височина: 340 mm
 • Електрическо свързване: 2,55 kW/ 230V/ 50Hz
 • Тегло на машината: 50 kg

IBS Maxi 91 е предназначена за почистване на по-широк спектър откъм големина на частите и детайлите: мотори, предавки, задвижващи части, но също така и на по-дребни детайли. Тази машина е оборудвана с хоризонтално разположена помпа и три тридименсионално разположени тръби. Кошницата, дюзите, филтърът и допълнителната кошница (Ø 170 mm) за дребни детайли са изработени изцяло от неръждаема стомана. В допълнение, стабилната конструкция на IBS Maxi 91 също е от неръждаема стомана, а краката на машината се регулират индивидуално. IBS-Maxii Автоматична миеща машина

Ето кои са най-важните технически характеристики на тази инсталация:

 • Размери: 1290 x 1355 x 1290 / 2000 mm
 • Съдържание на ваната: 175 l
 • Товароносимост: 200 kg
 • Температура: до 60°C
 • Налягане на помпата: 2,3 bar
 • Работна височина: 490 mm
 • Електрическо свързване: 7,5 kW/ 400 V/ 50 Hz
 • Тегло на машината: 140 kg

IBS JUMBO 115 е предназначена за първокласно автоматично почистване както на средни и големи компоненти като мотори, предавки, задвижващи части, така и на по-дребни детайли. За разлика от предходните две инсталации, JUMBO 115 е снабдена с две хоризонтално разположени помпи и има шест тридименционално разположени тръби. Разбира се, въртящата се кошница, дюзите, решетката с филтър и допълнителната неръждаема кошница за най-малките детайли отново са произведени от неръждаема стомана. Подобно на Maxi 91, машините JUMBO имат система за отвеждане на парата и регулируеми крака.IBS-Jumbo Автоматична миеща машина

Ето по какво се различава откъм технически характеристики в сравнение с предходните два модела:

 • Размери: 1490x1750x1490/2260 mm
 • Съдържание на ваната: 280 l
 • Товароносимост: 350 kg (и до 500 kg при необходимост)
 • Температура: до 60°C
 • Налягане на помпата: 2,3 bar
 • Работна височина: 700 mm
 • Електрическо свързване: 13,5 kW/ 400 V /50 Hz / 32 A
 • Тегло на машината: 250 kg

Кои видове почистващи концентрати са най-предпочитани за употреба в автоматичните миещи машини

Концентратите WAS се произвеждат в Германия, отново от IBS Scherer. Те са с много високо качество и дават винаги гарантирани резултати. В продуктовата гама ще откриете шест вида препарата, ката за приложение в автоматични миещи машини се използват WAS 10.100 и WAS 10.500.

WAS 10.100 е течен, алкален концентрат за обезмасляване на водна основа. Едновременно обезмаслява и почиства, като е съвместим с почти всички повърхности. Предпочитан е при измиване на автомобилни глави, турбокомпресори и скоростни кутии.

WAS 10.500 е течен, неутрален концентрат на водна основа за индустриално обезмасляване и почистване на механично обработени детайли и компоненти. Отстранява упорити замърсявания и е ефективен включително при: касетки за детайли, пластмасови и лакирани повърхности, въглеродна стомана.

За цялостната поддръжка на Вашите машини, съоръжения, инструменти и повърхности, използвайте индустриалния препарат WAS 50.100 – предлага се и в удобна разфасовка от 500 ml с пулверизатор и с него може да замените всички препарати със съдържание на коресилин в производството или сервиза.

Почистващи концентрати WAS

Свържете се с екипа на Тех Индустри, за да доставим Вашата автоматична IBS миеща инсталация

IBS logoТех Индустри е официален представител за България на немския производител IBS Scherer. Ние сме инженерно-търговска фирма, специализирана в доставката на машини, оборудване и техническа химия за третиране на повърхности, обезмасляване на детайли, поддръжка и дезинфекция. Освен IBS инсталациите за автоматично почистване на части и детайли, предлагаме също маси за ръчно почистване, както и разнообразие от технически спрейове и обезмаслители на същата марка.

Свържете се с Тех Индустри за допълнителна информация и въпроси:

Телефон: 032 / 34 25 55
Имейл: sales@techindustrybg.com

На място в офис: гр. Пловдив, бул. Марица 154